Νέα του Εργαστηρίου


 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ

ΣΤΟ 26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Επιθυμούμε να σας πληροφορήσουμε ότι στα πλαίσια του 26ου Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συνεδρίου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την περίοδο 2 - 5 Νοεμβρίου 2006 στην Αθήνα, μέλη του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρόκειται να παρουσιάσουν στη θεματική ενότητα «Ορθοδοντική» ένα στρογγυλό τραπέζι και δύο εισηγήσεις.

Η ως άνω θεματική ενότητα είναι προγραμματισμένη ως συνεδρία Νο. 55, την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου στην Αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και κατά τις ώρες 09:00 - 11:00.

Η θεματολογία των παρουσιάσεων περιγράφεται στην οπίσθια σελίδα της παρούσας επιστολής.

Η παρουσία σας στην παραπάνω επιστημονική εκδήλωση θα μας τιμούσε ιδιαίτερα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Αθανάσιος Ε. Αθανασίου
Καθηγητής και Διευθυντής
 


ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

 

 

Στρογγυλό Τραπέζι

 

«Τάσεις και απόψεις στην Ορθοδοντική του 21ου αιώνα: Διαμορφώνοντας τις εξελίξεις»

Καθηγητής Αθανάσιος Ε. Αθανασίου (συντονιστής)

 

Σύγχρονα ορθοδοντικά υλικά: Προσδοκίες και πραγματικότητα

Θεόδωρος Ηλιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Ορθοδοντικής Α.Π.Θ.

H εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην Ορθοδοντική έχει διαμορφώσει ένα προφίλ κλινικής πράξης που διαφέρει από το αντίστοιχο των περασμένων δεκαετιών. Η παρουσίαση στοχεύει στην αναλυτική και κριτική παράθεση των δεδομένων που είναι σήμερα διαθέσιμα και αφορούν (α) στο κατά πόσον τα νέα υλικά και τεχνικές επιτυγχάνουν αυτά που επαγγέλλονται και (β) αν η υποτιθέμενη ή αποδεδειγμένη αυτή δράση έχει άμεση επίδραση στην ορθοδοντική θεραπεία όπως αυτή εκφράζεται στην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των θεραπευτικών μέσων.

 

Από τη βιολογία στην ορθοδοντική πράξη: Απλοποιώντας το έργο του κλινικού ορθοδοντικού

Έφη Κ. Μπάσδρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Ορθοδοντικής Α.Π.Θ.

Η θεραπεία των ορθοδοντικών και οδοντογναθικών ανωμαλιών βασίζεται στο βιολογικό φαινόμενο της αναδόμησης των οστών μετά από εφαρμογή μηχανικών δυνάμεων. Στην παρουσίαση γίνεται εκτενής αναφορά στα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα στο χώρο της βιολογίας του οστού και περιγράφονται οι κλινικές προεκτάσεις των ευρημάτων.

 

Σύγχρονη κλινική Ορθοδοντική: Απαλείφοντας το πρόβλημα της συνεργασίας των ασθενών

Μόσχος Α. Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοδοντικής Α.Π.Θ.

Η συνεργασία των ασθενών κατά τη πραγματοποίηση της ορθοδοντικής θεραπείας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για ένα επιτυχές θεραπευτικό αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέες ορθοδοντικές συσκευές, γνωστές ως "συσκευές μη-συνεργασίας", οι οποίες ελαχιστοποιούν την ανάγκη συνεργασίας με τον ασθενή. Στην εισήγηση παρουσιάζονται οι βασικές αρχές των πιο σημαντικών συσκευών μη συνεργασίας που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη κλινική ορθοδοντική πράξη για τη θεραπεία των συγκλεισιακών προβλημάτων Τάξης ΙΙ.

 

Κλινική ορθοδοντική πράξη: Αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο συμβαμάτων

Αθανάσιος Ε. Αθανασίου, Καθηγητής Ορθοδοντικής Α.Π.Θ.

Η παρουσίαση αναλύει διεξοδικά την πιθανή εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών με τη μορφή αλλαγών στην αδαμαντίνη, βλαβών στους περιοδοντικούς ιστούς, απελευθέρωσης προϊόντων φθοράς και διάβρωσης των υλικών, πόνου και δυσανεξίας καθώς και κροταφογναθικής δυσλειτουργίας. Τέλος προτείνονται μέσα αποτροπής των συμβαμάτων σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία.   

 

 

Εισήγηση

Αραιοδοντία: αιτιολογία - αντιμετώπιση

Νικόλαος Τοπουζέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοδοντικής Α.Π.Θ.

Αραιοδοντία είναι η οδοντική ανωμαλία, κατά την οποία υπάρχουν μεσοδόντια διαστήματα και απουσία σημείων επαφής μεταξύ των δοντιών. Στην παρουσίαση αναλύονται διεξοδικά η αιτιολογία, κατάταξη και αντιμετώπιση της αραιοδοντίας, ο προτεινόμενος χρόνος παρέμβασης και η συμβολή της Ορθοδοντικής στην αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας με άλλες ειδικότητες.

 

 

Εισήγηση

Φωτοπολυμεριζόμενα συστήματα και σύγχρονες λυχνίες

Nικόλαος Κούπης, Παιδοδοντίατρος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Ορθοδοντικής Α.Π.Θ.

Στην παρουσίαση παρατίθενται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των σύγχρονων λυχνιών φωτοπολυμερισμού και παρουσιάζονται οι παράμετροι που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κατά την επιλογή μίας συσκευής φωτοπολυμερισμού στην ορθοδοντική κλινική πράξη.