Νέα του Εργαστηρίου


 

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ THOMAS RAKOSI

ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Έπειτα από ομόφωνη πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Οδοντιατρικής η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε όπως απονείμει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα Οδοντιατρικής στον Καθηγητή Ορθοδοντικής κ. Thomas Rakosi.

O Καθηγητής Th. Rakosi είναι ένας τους πρωτοπόρους της Ορθοδοντικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος μέσω των προσωπικών του σχέσεων αλλά και των επιστημονικών συνεργασιών που είχε με θρύλους της Ορθοδοντικής μεταξύ των οποίων ο Καθ. Jarabak, ο Καθ. Graber, ο Καθ. Burstone και άλλοι, συνέβαλε σημαντικά τόσο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του γνωστικού αυτού αντικειμένου, όπως επίσης και στην επιστημονική προσέγγιση της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αυτή τη στιγμή είναι από τους λίγους εν ζωή πανεπιστημιακός δασκάλους που ευτύχησε να υπηρετήσει την ειδικότητα αυτή περισσότερο από πέντε δεκαετίες με συνεχή και διεθνώς αναγνωρισμένη εκπαιδευτική, κλινική και ερευνητική δραστηριότητα.
O Καθ. Rakosi διετέλεσε για 21 έτη Διευθυντής του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής του Τμήματος Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Albert-Ludwigs του Freiburg στη Γερμανία (1972-1993), Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής (1983-1986) και Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής του ίδιου Πανεπιστημίου (1987-1993). Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Γερμανίας. Ο Καθ. Rakosi έχει διαπρέψει στον παγκόσμιο επιστημονικό στίβο και έχει θέσει το προσωπικό του επιστημονικό στίγμα στην εξέλιξη και πορεία της Ορθοδοντικής. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας του έχουν απονεμηθεί πολυάριθμα βραβεία και έχει λάβει πολλές διακρίσεις.
O Καθηγητής Th. Rakosi παρουσιάζει μια ιδιαίτερα παραγωγική και ποιοτική συγγραφική δραστηριότητα. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 180 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σε διάφορες γλώσσες και έχει συγγράψει 9 βιβλία και 9 εγχειρίδια, ενώ έχει άλλες 5 συνεισφορές σε βιβλία. Τα βιβλία του δημοσιεύθηκαν ή μεταφράσθηκαν σε 11 γλώσσες. Τα βιβλία του, ιδιαίτερα αυτά που ασχολούνται με την κεφαλομετρική ανάλυση και τη λειτουργική ορθοδοντική, χρησιμοποιούνται στη βασική εκπαίδευση των ειδικευόμενων ορθοδοντικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέλος, ο Καθ. Rakosi έχει παρουσιάσει πολυάριθμες ομιλίες και σεμινάρια με διάφορα θέματα που άπτονται της ορθοδοντικής διάγνωσης και θεραπείας σε όλο τον κόσμο.
Η επιστημονική του πορεία συνδέεται άρρηκτα με την πορεία της Ορθοδοντικής σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, καθώSς έχει συμβάλλει σημαντικά στη μετεκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση όλων των ορθοδοντικών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων. Τέσσερις από τους μεταπτυχιακούς μαθητές του, αναγορεύθηκαν Καθηγητές και Διευθυντές Εργαστηρίων Ορθοδοντικής στη Γερμανία και στην Ελλάδα.

Η τελετή απονομής του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11:00 στην Αίθουσα Τελετών Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου θα πραγματοποιηθεί και διάλεξη του Καθηγητή Thomas Rakosi.

*Για δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το Εργαστήριο Ορθοδοντικής του Α.Π.Θ. μέχρι τις 14.10.2015 [τηλ.: 2310-999556, e-mail: orthodontics@dent.auth.gr]